Utbildning

plugg

För att bli advokat behöver du först ta dig igenom en ganska lång process. Det krävs att du har rätt utbildning, tillräckligt med erfarenhet, och lite andra saker också. Men i slutändan får du ett väldigt bra och spännande yrke, och om det är det du vill lyckas med så är det bara att läsa vidare för att få en översikt över vad som krävs.

För det första krävs det att du har ett intresse för ämnet, eftersom det då blir ett mycket roligare och trivsammare yrke. Själva utbildningsprocessen börjar på gymnasiet, där du behöver läsa en linje som ger dig behörighet att sedan läsa Juristprogrammet på högskola eller universitet. Juristprogrammet läses sedan i ungefär fem år tills du tar juristexamen. 

Efter det behöver man helt enkelt skaffa sig erfarenhet. Det krävs minst tre års praktisk juridisk verksamhet, och det betyder helt enkelt att du behöver ha arbetat som kvalificerad jurist i tre år. När du har erfarenheten som krävs så behöver du ytterligare lite utbildning för att du sedan ska kunna ta advokatexamen. För att ta advokatexamen behöver du vara med på tre utbildningstillfällen, och varje tillfälle håller sammanlagt på i ungefär två och en halv dag. Utbildningen avslutas med examination där dina kunskaper kommer sättas på prov.

Det sista steget är att ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Styrelsen kommer kolla så att du har vad som krävs, alltså både din utbildning och din personliga lämplighet. Om de tycker att du har allt som krävs så kommer de ta emot dig och efter det har du officiellt titel som advokat.