Allt du behöver veta om energideklarationen

Energideklarationen är ett viktigt dokument som behövs för att sälja eller hyra ut en fastighet. Det ger en översikt över fastighetens energiprestanda och inom EU är det ett lagkrav. Men vad är egentligen en energideklaration och varför är det så viktigt att ha en? I denna blogg kommer vi att svara på dessa frågor och mycket mer, så håll dig fast och häng med.

Som nämnts tidigare är en energideklaration ett dokument som visar energiprestandan för en fastighet. Den ger en gradering från A-G där A står för den mest energieffektiva fastigheten och G för den minst effektiva fastigheten. För att få en energideklaration måste en certifierad energiexpert såsom OVK-Center utföra en energibesiktning och ta hänsyn till en mängd faktorer som isolering, uppvärmning och ventilation. Efter besiktningen får fastigheten sin gradering tillsammans med rekommendationer om hur energiprestandan kan förbättras.

Ett annat syfte med energideklaration är att ge potentiella köpare eller hyresgäster möjlighet att göra en bättre värdering av en fastighet. Det ger också fastighetsägaren en chans att se om det finns områden som kan förbättras för att spara energi och pengar på lång sikt. Med tanke på de stigande energikostnaderna är detta särskilt viktigt.

Det är också värt att notera att energideklarationer har en begränsad giltighetstid. I Sverige är detta 10 år, vilket innebär att fastighetsägaren kommer att behöva utföra en ny energideklaration efter denna period. Detta gör att fastighetsägare blir tvungna att regelbundet se över sina fastigheter för att se till att de uppfyller kraven och att de fortfarande är energieffektiva.

Sammanfattningsvis är en energideklaration en viktig del av fastighetsaffärer. Det ger köpare och hyresgäster en översikt över fastighetens energiprestanda och ger fastighetsägaren möjlighet att se vilka områden som kan förbättras för att minska energikostnaderna. För fastighetsägare är det viktigt att se till att fastigheten uppfyller kraven för en energideklaration och att se till att åtgärder vidtas om det behövs. Med en ökad medvetenhet om energieffektivitetens betydelse kan fastigheter göra en positiv inverkan på både miljön och plånboken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *