Att bygga din perfekta altan – Behöver jag bygglov?

Om du någonsin har drömt om att ha en vacker terrass där du kan njuta av utomhuslivet från ditt eget hem är du inte ensam. Terrasser är ett utmärkt sätt att öka värdet på din fastighet och förlänga ditt bostadsområde. Men innan du börjar bygga måste du ställa dig en viktig fråga: Behöver jag bygglov?

Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger. Byggnadsnämnden i din kommun avgör om det du vill bygga kräver bygglov eller inte. Ett vanligt trädäck som byggs på marknivå kräver vanligtvis inte bygglov. En uteplats kan dock kräva bygglov om den anses vara en ny byggnad eller en tillbyggnad eller om den väsentligt ändrar byggnadens yttre utseende.

På senare år har det blivit populärt att sätta glasräcken från Glasbolaget på uteplatsen för ökat ljusinsläpp och en modern stil på uteplatsen. Glasräcken kräver vanligtvis inte bygglov eftersom det är höjden på balkonggolvet som spelar roll. Det kan dock finnas krav på att räcket ska vara över en viss höjd över marken.

Om du funderar på att bygga en terrass är det första steget att ta reda på om du behöver bygglov. Detta beror på hur du vill bygga och var din fastighet är belägen. Ett vanligt trädäck som byggs på marknivå kräver vanligtvis inte bygglov, men andra faktorer som att ha glasräcken kan påverka detta beslut. Kontrollera med din kommun innan du börjar bygga!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *