Ekelund – en av Sveriges mest kända textiltillverkare

Ekelund är en anrik textiltillverkare som har varit verksam i över 400 år. Företaget har genom åren skapat sig ett namn för hög kvalitet och god miljöhänsyn i sin produktion. Än idag tillverkar Ekelund allt sitt linne i Sverige, och har även en omfattande kollektion av handdukar, kökstextilier och väskor i sin produktportfölj.

Historia

Ekelunds historia började i slutet av 1500-talet i den lilla byn Horred i Västsverige. Där startade Henrik Persson en verksamhet som framförallt sysslade med linnevävning. Företaget bar namnet Horreds linnemanufaktur, men kom senare att bli känt som Ekelund. På 1800-talet övergick företaget till att tillverka både bomull och ylle, men på 1960-talet beslutades det att återgå till ursprungsprodukten linne. Detta har sedan dess varit Ekelunds främsta produkt, och företagets kvalitetslinne har blivit känt över hela världen.

Produktportfölj

Idag är det inte bara Ekelunds linne som är känt för hög kvalitet. Företaget har även en omfattande produktportfölj, som innefattar bland annat handdukar, kökstextilier och väskor. Allt tillverkas i Sverige, och Ekelund lade redan på 70-talet stor vikt på miljöhänsyn i sin produktion. Företaget använder sig enbart av certifierade bomulls- och linnefibrer, och har även gjort stora satsningar på återvinning. Allt för att minska sin negativa påverkan på miljön.

Textilskola

Ekelund har sedan flera år tillbaka en egen textilskola, där man kan lära sig väva linne på traditionella vävstolar. Detta är inte bara en rolig aktivitet för den som är intresserad av textil, utan en viktig del i Ekelunds strävan efter att bevara traditionell textiltillverkning i Sverige. Skolan håller kurser för både nybörjare och mer erfarna vävare.

Ekelund är en av Sveriges mest kända textiltillverkare, och företagets höga kvalitet och miljöhänsyn har gjort att det är känt över hela världen. Trots att företaget har varit verksamt i över 400 år är det fortfarande framgångsrikt, och idag tillverkar Ekelund allt sitt linne i Sverige. Att lära sig väva linne på traditionella vävstolar är också möjligt på Ekelunds textilskola, som är en viktig del i företagets strävan efter att bevara traditionell textiltillverkning. För den som är intresserad av Ekelunds textiler kan ett besök hos LivingDecor vara värt det. Du kommer inte bli besviken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *