Vad är Oblater? En Guide till Traditionella Kyrksymboler.

Oblater är små, tunna runda bröd som används i kommunionen i kristen liturgi. Men vad är deras betydelse och bakgrund i den kristna tron? Oblaterna har en stor betydelse inom kyrkan och har också väckt mycket debatt genom åren. I denna guide kommer vi att undersöka ursprunget, bruket, och betydelsen av vad många kristna anser vara en helig symbol.

Oblaters ursprung ligger i det sista måltiden som Jesus delade med sina lärjungar enligt Bibeln. Under denna måltid bröt han bröd och de drack vin, och han sa till sina lärjungar att de skulle göra detta till hans minne. Sedan dess har kristna brukat ett bröd som representerar Kristi kropp och en kalk med vin som representerar hans blod under kommunionen.

Oblaters nuvarande form utvecklades under medeltiden i Europa. Det var vanligt att monastiska samhällen skulle ha egen bakning av oblater och använda dessa under nattvarden. Dessa oblater var oftast större än de vi känner till idag och kunde vara utskurna i olika former såsom treklöver eller kors.

Oblaters betydelse kan förstås på flera nivåer. Först och främst är de symboliska som Kristi kropp och minne. Kommunionen är ett sätt för gemenskap med Gud och varandra genom Kristus. Oblaterna är också viktiga för att ge kommunionen en upplevelse för de troende. Oblaterna bryts av prästen, och varje bit representerar Kristi kropp som genom att delas med församlingen blir en del av dem.

Oblaten är en symbolisk kyrkligt symbol som har en viktig plats inom kyrkosamhället. Från dess ursprung under Kristi tid som människa till dess nuvarande form, har oblaten fortsatt att vara en avgörande del av kommunionen. Dess betydelse är både djup och ännu i debatt inom kyrkosamhället. Men som med alla symboler är det dess användning och betydelse för troende som är av störst betydelse. Om du vill köpa oblater att ha hemma kan du kolla in Arken och deras sortiment. De har allt ifrån kors till kördräkter så du kommer definitivt hitta något du gillar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *