Ha koll på din anställning

Det är viktigt att du har koll på din anställning och vad som gäller. Har du en tillsvidareanställning och har jobbat i över 6 månader så har du rätt till semester. Du är också berättigad att ta tjänstledigt av olika anledningar. Bland annat om du ska börja studera eller ska starta ett eget företag. Detta kan vara bra saker att alltid lägga på minnet.

I övrigt så är det viktigt att ha koll på uppsägningstid som sker om du blir uppsagd på ditt arbete. Du har alltid rätt till 1 månad uppsägningstid oavsett hur länge du har varit anställd. Skulle du däremot ha varit anställd i över 10 år så är du berättigad minst 6 månader. Under uppsägningstiden ska du få lön och även tillgång till andra förmåner som du haft tidigare. Det ska med andra ord inte ske någon förändring förrän uppsägningstiden har runnit ut.

Föräldraledighet

Föräldraledighet är en typisk grej som många inte har stenkoll på. I Sverige är alla företag skyldiga att ge sina anställda ledigt när de fått ett barn. Oavsett om man är man eller kvinna. Ersättning är baserad på din lön och är en ersättning på 80%. Under din föräldraledighet har du fortfarande din tjänst kvar och om du skulle bli uppsagd så börjar inte uppsägningstiden gälla förrän föräldraledigheten är över.

Brott mot LAS

Skulle din arbetsgivare tro något annat så råder vi dig att ta kontakt med RiVe Juridiska Byrå. Detta är då ett brott mot LAS och RiVe besitter en hög expertis inom arbetsrättligafrågor och hjälper dig vid sådana situation. Läs mer om RiVe och deras arbetssätt: https://www.breakit.se/artikel/24611/rive-juridiska-byra-skraddarsyr-losningar-nar-globala-e-handelsjattar-etablerar-sig-i-sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *